По инициатива на Комисията по политиките за българите извън страната се проведе обществено обсъждане на изготвената оценка за въздействие на Закона за българите, живеещи извън Р. България

По инициатива на Комисията по политиките за българите извън страната се проведе обществено обсъждане на 17 май 2022 г. на изготвената оценка за въздействие на Закона за българите, живеещи извън Р. България, от Националния център за парламентарни изследвания към Народното събрание.

Сред акцентите в дискусията беше създаването на представителен орган на българите в чужбина. Народните представители от комисията ще обсъдят и ще предложат как да стане това.

Основният извод от представения от ръководителя на Националния център Теодора Ангелова доклад е, че 22-годишният закон за българите в чужбина не изпълнява целите си. Депутатите от 47-ия парламент тепърва ще обсъждат дали да се поправя действащият или да се пише изцяло нов закон за българите в чужбина.

Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС каза, че законът работи и без правилник за прилагането му и добави, че не е имало обективна възможност за създаване на представителен орган. Той предложи за структурирането на гражданското общество извън страната да се търсят други работещи форми на интеграция и участие на сънародниците ни зад граница.
С въвеждането на електронната идентификация сънародниците ни в чужбина ще имат същия достъп до административни електронни услуги, каквито има всеки български гражданин, намиращ се на територията на страната, отбеляза зам.-министърът на електронното управление Адриана Попова. Доцент Наталия Киселова, юрист от СУ „Св. Климент Охридски“, предложи свои изследователски насоки на бъдещите възможности за развитие на закона за българите и българските общности зад граница. Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски заяви, че избирателен район “Чужбина” може да се създаде единствено чрез електронните технологии и електронната идентификация, а не с методите на преброяването на населението.

В дискусията взеха участие представители на различни институции, занимаващи се с политиките, насочени към българите извън страната, както и представители на сънародниците ни зад граница.

 

Източник: https://www.parliament.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

selo © 2017 Frontier Theme