Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа "за", 67 "против" и един "въздържал се". В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и "Възраждане", а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията.

С промените мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК чрез повишаване на критериите за избор, като това включва изискване за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията Народното събрание да избере нови членове на КЗК, а мандатът на заварените членове да се прекрати с встъпването в длъжност на новите.

Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") запази поста си на заместник-председател на парламента. Искането за предсрочното му освобождаване беше подкрепено от 81 народни представители от опозицията, а 129 от управляващата коалиция бяха против.

Предсрочното му освобождаване като заместник-председател на Народното събрание беше поискано от трите опозиционни партии – ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Поводът беше отнемането на думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък, 13 май.

Г-жо Атанасова, ако персонално сте се почувствали обидена, имате моето извинение, въпреки, че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация, заяви Мирослав Иванов.

 

Източник: https://www.parliament.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

selo © 2017 Frontier Theme