Жълти бряг култура

В селото има църква /черквата “Св. Димитър”/, построена през 1853 г. Иконите са рисувани през периода 1853-1857 г. Храмов празник: Димитровден. Основно е ремонтирана камбанарията на черквата и поставен нов купол. Със събрани средства от населението е обновен храмът отвътре и отвън.

През 1890 г. от родолюбиви жители на селото е създадено читалище „Съзнание 1890“, което и до днес пази духа и традициите на създателите си. Читалището има група за автентичен фолклор, песните и танците на която, са включени в класацията “Чудесата на България”.

В с. Жълти бряг функционира Етнографски музей, който отразява културата и бита на местното население от този край. Създаден през 1980 г. етнографския музей съхранява богата експозиция, свързана предимно с културната традицията на населението в стамболовския край, Тракия и Родопите, неговото културно и стопанско развитие през годините на Възраждането. В колекциите му земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. Открояват се народни носии, килими, медни съдове, керамика, старинни оръжия, изделия от дърворезба, накити и църковна утвар, шити и плетени дантели.

ОУ ” Св.св.Кирил и Методий” е разположено в централната част на селото.

В землището на селото е регистрирана една голяма колективна находка на медни монети от имп. Константин I Велики(304-337 г.).

Паметна плоча на загиналите през войните

Ежегоден събор: на 24 май.

Празник на параклиса „Св. Троица“ – празнува се след Света Петдесетница (петдесет дни след Великден), в понеделник, наречен още Ден на Света Троица или Свети Дух. В местността „Чешмичката“ – аязмото до параклиса „Св. Троица“.

Празник на новопостроения (през 2018 г.) параклис “Покров на пресвета Богородица”. Построен още един малък параклис, посветен на св. Иван Рилски и св. Пантелеймон.

Наблизо минава река Бързей, а въжен мост свързва жителите с местността Ямача – подходящо място за разходка и пикник.

В селото функционира ЦДГ „Незабравка”, която е филиал на детската градина в село Стамболово.

selo © 2017 Frontier Theme